Cederhouten Schoenspanners

Schoenen met schoenspanners

Cederhouten Schoenspanners

Schoenspanners vormen de basis van goed schoenonderhoud. Op ons blog ontbrak een artikel over dit belangrijke product.

In dit artikel nemen we u mee in de wonderlijke wereld rond dit product.

Wat is het nut van goede schoenspanners?
Om het belang van schoenspanners te begrijpen is het noodzakelijk om naar één van de eerste stappen in het productieproces van een goede lederen schoen te kijken. Er wordt een leest gemaakt en hierover wordt het leder van de schoen gespannen. Hierdoor krijgt de schoen haar originele pasvorm. Om deze pasvorm goed te behouden hebt u een schoenspanner nodig die de originele leest zo goed mogelijk benadert. Dit zijn dus schoenspanners met zowel een neus- als hieldeel.

Tijdens het lopen zal de neus van de schoen buigen. Hierdoor ontstaan er kreukjes en lijntjes in uw schoenen. Dit proces kan worden vertraagd door schoenspanners te gebruiken. U stop deze in de schoen direct na het dragen. Het leder van de schoen is dan nog warm en hierdoor beter plooibaar. De spanner zal de neus van uw schoen voor een groot deel vullen en hierdoor zullen de kreukjes deels verdwijnen, ook voorkomt dit het inzakken van de neus van uw schoen.

Schoenen die u minder vaak draagt                                                                            Hebt u schoenen die u slechts enkele keren per jaar draagt?  Dan loopt u de kans dat uw schoenen te klein zullen aanvoelen wanneer u ze weer draagt. Leder is een natuurproduct dat langzaam krimp. Een goede maat schoenspanner zorgt ervoor dat het leder niet ver kan krimpen. Zorg er ook voor dat u deze schoenen voor het dragen een goede poetsbeurt geeft met een conditioner die het leder weer soepel maakt.

Schoenen met schoenspanners

Waar dient u op te letten bij de aanschaf?

Het belangrijkste is het model Schoenspanners. In onze optiek is een spiraalspanner uit den boze en dient u altijd voor een model te gaan met een neus- en hielgedeelte.

Vlak achter het model komt de maatvoering. Kies altijd voor een enkele maatvoering. De redenatie hierachter is simpel. Laten we de schoenmaten 38 t/m 47 behandelen. Dit zijn 10 losse maten. Als u een model schoenspanner koopt met een dubbele maatvoering dan wordt de gehele maatboog door slechts vijf verschillende spanners (38-39, 40-41, 42-43, 44-45 en 46-47) voorzien. Bij een enkele maatvoering zijn dit tien spanners. Het is vanzelfsprekend dat een enkele maat veel beter in uw schoenen zal zitten.

Materiaal
Onbehandeld cederhout is het beste materiaal. Omdat het onbehandeld is, zal het cederhout overtollig vocht uit het leder van uw schoenen opnemen. Vaak gaat dit om zweet en hierdoor helpen de schoenspanners in het verminderen van eventuele nare geurtjes. De poriën van het hout zullen na verloop van tijd dicht gaan, het is dus van belang om de spanners één keer per jaar heel licht op te schuren.

Tips voor het gebruik  van schoenspanners
In dit artikel zijn al verschillende tips gegeven. Hieronder de samenvatting.

  • Gebruik de schoenspanner direct na het dragen van uw schoenen
  • Koop spanners met een enkele maatvoering
  • Schuur ze één keer per jaar op met een schuurpapiertje

Veel plezier met uw schoenen die nu nog langer zullen meegaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *